Rusko začne testovať mäso z USA, Američania hovoria o odplate

09.12.2012 Celý región

Moskva 8. decembra (TASR) - Rusko oznámilo, že bude požadovať testovanie hovädzieho a bravčového mäsa na raktopamín, látku, ktorá sa pridáva hospodárskym zvieratám do kŕmnych zmesí s cieľom urýchliť rast svalovej hmoty a znížiť obsah tuku. Mäso dovážané do Ruska bude musieť mať podľa ruskej veterinárskej správy Rosselchoznadzor certifikát, že túto látku neobsahuje. Keďže v tomto prípade ide najmä o mäso dovážané z USA, analytici sa domnievajú, že je to odplata Ruska za schválenie takzvaného Zákona Magnitského, ktorým Washington plánuje trestať ruských predstaviteľov porušujúcich ľudské práva. Informovala o tom agentúra Reuters.

Rosselchoznadzor tieto úvahy označil za "absurdné" a uviedol, že už pred rokom upozorňoval na fakt, že pristúpi k zákazu dovozu mäsa s obsahom raktopamínu a v predstihu poslal informáciu tohto druhu veterinárnym správam v USA, Kanade, Brazílii a Mexiku. Podobný názor vyjadril dnes aj šéf ruského úradu na ochranu spotrebiteľa Rospotrebnadzor Gennadij Oniščenko. Ako uviedol, v Rusku nie je raktopamín na zozname povolených látok a navyše, je zakázaný v 27 krajinách Európskej únie, ako aj v Číne a iných desiatkach štátov.

Pre vývozcov bravčového a hovädzieho mäsa zo Severnej Ameriky takýto krok Ruska môže znamenať problém. Samotné Spojené štáty vyvážajú do Ruskej federácie hovädzie a bravčové mäso približne za 500 miliónov USD (387,45 milióna eur) ročne a rozhodnutie Moskvy v súvislosti s doplnkom raktopamín by zvýhodnilo práve producentov mäsa z EÚ a Číny.

Americká federácia vývozcov mäsa (USMEF) oznámila, že americké ministerstvo poľnohospodárstva testovací a certifikačný program na raktopamín nemá. Podľa Rosselchoznadzoru však tento problém si Rusko vyrieši tým, že dokiaľ USA nebudú mať testovací a certifikačný program v platnosti, dovážané mäso bude testovať samo. Úrad neuviedol, čo sa stane s mäsom, ktoré Spojené štáty v týchto dňoch vyviezli, na základe oficiálneho oznámenia o spustení testovania sa však dá odhadovať, že ho preveria ihneď po dovoze. Podľa USMEF je momentálne na ceste do Ruska bravčové a hovädzie mäso zhruba za 20 miliónov USD.
 

Vyberte región